Dnevnik jedne svekrve

dnevnik-jedne-svekrve slikaMoskovljanka Marija Metlicka autorka je izuzetno životnih, duhovitih i mudrih knjiga. Njen Dnevnik jedne svekrve veoma je pitka knjiga. Napisana je živim jezikom i puna je humora.

Osnovna sižejna linija prati jednu savremenu porodicu od trenutka kada sin objavljuje roditeljima da planira da se ženi, i dalje vodi čitaoca kroz sve lavirinte života ka srećnom raspletu.

Dopunjuju je veoma zanimljive paralelne priče o drugim Ijudima, koje glavna junakinja romana (najpre buduća, a zatim i prava svekrva) crpi iz sveta oko sebe.A sve je u funkciji najfinijeg razotkrivanja i razumevanja porodičnih odnosa s različitih strana.

Metlicka u ovoj knjizi bez moralisanja i depresivnih nota pokreće ozhiljna etička, socijalna i psihološka pitanja, čije odgovore niko od nas ne nalazi tako lako.

Dnevnik jedne svekrve vraća čoveka životu i pomaže mu da zavoli Ijude i pored njihovih mana. Posebno onih koje gotovo tradicionalno krije odnos izmedu svekrve i snahe, ali i drugi odnosi u porodici.

Čitalac ima utisak da odavno poznaje junake, a njihov „mali život“ mu je veoma interesantan, jer u njemu prepoznaje slike iz svog života, ali i pronalazi izlaze iz mnogih sopstvenih dramatičnih, pa čak i tragičnih situacija.

U Rusiji je čitalačka publika ove književnice izuzetno raznolika, medutim, svi bez sumnje u njenim knjigama nalaze Ijudsko lice i veru u radosno rešenje životnih problema.

Read More

Ostavi odgovor

*